HIRSIRAKENTAMINEN SUOMESSA

Ecoste rakentaa

HIRSIRAKENTAMINEN SUOMESSA

Hirsirakentamisella on maassamme todella pitkät perinteet: jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua tunnettiin jo ns. salvostekniikka. Kotamaiset asumukset muuttuivat enemmän taloa muistuttaviksi, kun niiden seiniksi alettiin latoa päällekkäin hirsiä. Maavaraisessa hirsiseinäisessä kodassa saattoi olla pituuttakin useita metrejä. Tukipuin tuetut pylväät pitivät tuohesta ja turpeesta valmistetun katon paikoillaan.

 

Ensimmäiset ns. hirsitalot olivat toki savupirttimäisiä, alkeellisia ja pimeähköjä asumuksia. 1500-luvulla savupiiput ja lasiset ikkunat toivat lisää asumismukavuutta. 1600-luvulla huonesuunnittelu parani ja tuvan rinnalle alettiin rakentaa muitakin tiloja. Malliltaan ”entisajan” talot olivat samanlaisia: kaikki talon huoneet ja myös eläinten suojat rakennettiin keskellä sijaitsevan tulisijan ympärille.

Teollistuminen loi myös uudenlaista hirsirakentamistarvetta: porvaristo rakennutti itselleen tuparatkaisusta merkittävästi poikkeavia, jopa ylellisiäkin kaupunkirakennuksia.

 

Sota-aikoihin asti hirsi oli ainoa talonrakentamisessa käytetty materiaali, mutta sen rinnalle nousi vuosisadan alussa lauta. Lautarakennuksissa käytettiin eristeenä sahanpurua ja sittemmin villaa. Hirsirakentaminen – etenkin rintamamiestaloissa – piti kuitenkin edelleen pintansa lautarakennusten rinnalla.

 

Ensimmäinen teollisesti valmistettu hirsituote on höylähirsi. Käsityötä tarvittiin kuitenkin vielä paljon. Höylähirsitekniikka kehittyi vauhdilla: jo 1960-luvun tuotteet alkoivat muistuttaa paljon nykyistä. Hirren vientiteollisuus käynnistyi Suomessa.
Nykyään hirsituotteissa on todella paljon valinnanvaraa. Omakotirakentamisessa suositaan kulmikasta höylähirttä, vapaa-ajan asunnoissa taas enemmän pyöröhirttä. Sekä perinteiset ristinurkka että moderni jiirinurkka ovat molemmat suosittuja. Kumpikin antaa hirsitalolle erilaisen tyylillisen vivahteensa. Lamelli- ja painumatonhirsi antaa mahdollisuuksia aivan uusille arkkitehtonisille variaatioille.

 

Perinteikäs hirsirakentamiskulttuuri elää ja voi hyvin Suomessa. Hirsirakennus miellyttää suomalaisten silmää. Puun käyttö rakentamisessa on myös ekologinen valinta. Myös hirsitalojen terveysvaikutukset tunnetaan hyvin, ja tämä onkin monille tunne- ja muiden syiden lisäksi keskeinen syy juuri hirsitalon valintaan.