BORDE JAG VÄLJA ETT TIMMERHUS?

Borde jag välja ett timmerhus?

Att bygga i timmer har en lång historia i Finland. Timmerhus har i flera årtionden varit och är fortfarande populära. Allt fler väljer att bygga timmerhus på allt från landsbygden som i det moderna stadsområdet. Orsakerna till varför allt fler väljer att bygga ett timmerhus är otaliga. Här nedan följer ett par exempel på det. 

Frisk luft och behaglig temperatur

Ett timmerhus andas: timret binder fukt då luften är fuktig och avger fukt då luften är torr vilket leder till att inomhusluften alltid befinner sig på en optimal nivå. Många som lidit av olika slags luftvägsproblem eller allergier har blivit kvitt dem efter att de flyttat in i ett timmerhus. Då inomhusluften alltid är optimal minskar nivån på bakterier och damm i huset. Timmer har även en hög värmelagringsförmåga vilket gör att rumstemperaturen alltid håller en behaglig nivå.

Ett prisvärt val för de nordiska förhållandena

Det massiva timret lagrar värme som kommer från solstrålarna. Värmelagringen är gratis och varar länge vilket drar ner på uppvärmningsbehovet. Under kalla sommarnätter lagrar timmer kyla vilket gör att temperaturen inomhus håller en behaglig nivå trots en varm sommardag. Isoleringen i fogarna mellan timmerstockarna håller väggarna täta. Alla konstruktioner som dras genom väggarna utifrån och in samt vice versa är noggrant utförda. Ett timmerhus är ett klokt val, inte minst när det gäller uppvärmningskostnaderna.

Ett ekologiskt val

Trä är ett ekologiskt byggmaterial och en förnybar råvara. Produktionen av timmer kräver mindre energi i jämförelse med många andra byggmaterial. Biprodukter från timmerproduktionen, så som sågspån, kan t ex användas till att tillverka papper. Timmerhus håller länge då fukt inte tar sig in i väggstommen p g a det massiva timret. Och skulle man behöva ta farväl av sitt timmerhus går timret att återvinna. Naturen tackar.

 

Vi kan lova dig att ett timmerhus är ett bra val vare sig du har planer på att bygga en semesterbostad eller ett året runt boende. Kontakta oss så planerar vi ditt drömhus tillsammans.